Яка гра є найскладнішою?

У кожного є своє уявлення про те, яку гру називати найскладнішою у світі. Однак, є загальновизнаний перелік ігор, покликаних дати їжу для роздуму.

Ґо (гра з тисячолітньою історією, гра для мудреців)

Найскладніша гра у світі – це гра під назвою го. Вона прийшла в Європу з Японії. У Японії її іменують як «і-ґо». У Кореї ж розвагу називають бадук, в Китаї вейци. Ця гра найдавніша на Землі. За різними даними її вік від 2500 до 4000 років.

Якщо вірити китайським легендам, то гру придумав напівміфічний імператор Яо, який жив у 24 столітті до нашої ери. Він переслідував єдину мету – розвинути уважність і розум спадкоємця престолу. Втім, документальні свідчення набагато молодше цих переказів, вони відносяться до періоду династії Рання (Західна) Хань (приблизно 3-1 століття до нашої ери). У ті часи і-ґо вже була досить популярна. Найстаріша дошка для цієї гри, яка дійшла до нас, була зроблена в 4 столітті. Вчені вважають, що вейци з’явилася за часів Чжоу, тобто десь між 12 і 3 століттями до нашої ери. До Японії гра потрапила тільки в 7 столітті. І саме в цій країні вона стала шалено популярною.

За сотні років правила практично не змінилися і залишилися досить простими. Грають на дошці, на яку нанесено 19 ліній по вертикалі і горизонталі. Смуги утворюють 361 квадрат (або ігровий пункт). Ці квадрати два гравці по черзі заповнюють каменями. Для зручності камені кожного гравця пофарбовані в свій колір (наприклад, білий і чорний). Суть гри полягає в тому, щоб гравець заробив максимальну кількість очок. Для цього територію (порожні пункти) можна захоплювати (просто оточувати своїми каменями) або знищувати камені супротивника. Ворожі фішки будуть вважатися захопленими, якщо їх з усіх боків оточити своїми. Тут і починаються складності. Правила хоч і прості, але гра набагато складніше звичних шахів.

Навчитися грі в ґо досить просто. Правила піддаються вивченню за кілька хвилин, але вникати в тонкощі можна протягом усього життя. Гра настільки глибока, що керівники з Азії клали її в основу прийняття складних рішень в своїй роботі, генерали будували на основі її стратегій військові плани, а політики і досі дотримуються її принципів для побудови взаємин з іншими країнами. Втім, деякі гравці зробили з гри ґо модель життя. Стратегічні концепції допомагають приймати рішення в повсякденному житті. Основні принципи: «Не ломись у відкриті двері», «Не пали за собою мости» і «Не клади всі яйця в одну корзину».